top of page
fashing_piano_bar.jpg

Faschings Vänner​

Vi finns för att ge vårt stöd till Fasching på Kungsgatan 63 i Stockholm. 

Vår historia

Vi bildades som ideell vänförening 1989. Fasching  är unik så till vida att den ägs av sin publik genom oss i Föreningen Faschings Vänner med närmare 4000 medlemmar och även av jazzmusikerna själva genom Föreningen Sveriges Jazzmusiker (FSJ).Vi finns båda representerade i Faschings styrelse.
 

Medlemsavgiften


Den avgift du betalar för att vara medlem i Faschings Vänner investeras i prioriterade projekt på Fasching.Vårt senaste ekonomiska stöd gavs i samband med den nyinköpta flygeln på Fasching och innan det utgivningen av boken ”Fasching, The Finest Live Jazz Since 1977”. 

 

Vi har tidigare investerat i monitorer till scenen, den nya entrén med ny bar och fasad, barerna i konsertlokalen, renovering av kök och personalutrymmen, inköp av den tidigare flygeln, ljudutrustning och installation av ny scenbelysning.

 


”De senaste årens stigande medlemssiffror har styrkt klubben med såväl självförtroende som ekonomi. När pandemin slog till kändes det tryggt att veta att vänföreningen stod stark och rustad när vi skulle behöva det. Så välkomna tillbaka alla nya och gamla medlemmar!”


Eric Birath

VD Fasching


Om Fasching

Sedan starten 1977 har Fasching växt till att bli Skandinaviens största arrangör av jazz, välkänd både i landet och internationellt.

Fasching är en konsertlokal, klubb, restaurang och bar samt en viktig scen för jazz och närliggande musikstilar.

I Faschings lokaler presenteras över 250-300 konserter samt ett hundratal dansklubb-kvällar till cirka 80 000 gäster årligen. Fasching har en kapacitet på 350 besökare. 

Här frodas improvisationskonsten!

Hit kommer de ännu okända talangerna, de stora stjärnorna, uppstickare och legender.
 
Besök Fasching.se för att boka konserter
 

Britta_Virves_fotograf_Elvira_Glänte_stipendium_faschings_vänner

Stipendium

Vi vill hylla och uppmärksamma unga talangfulla jazzmusiker.

Vi delar därför ut ett stipendium varje år i samband med vårt årsmöte
.

Britta Virves. Foto: Elvira Glänte

Styrelsen

Styrelsearbetet i Faschings Vänner är ideellt.
Vi har alla ett stort hjärta för jazzen och Fasching, en drivkraft som ger oss mycket arbetsglädje och gemenskap.
 
Är du intresserad och vill veta med om styrelsearbetet, tveka inte att kontakta vår ordförande Emil!
 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
  

 

 

 


EMIL BREMAN
ordförande

Emil valde redan som ung att satsa på musiken och sin
a saxofoner. Han kom in på ett musikgymnasium och spelade mycket under några års tid efter sin examen. Motivationen kring att själv spela tog dock slut och han sadlade om till entreprenör. Han har sedan dess startat en rad olika bolag och är idag engagerade inom främst två bolag (Vikarielärare samt Air Wipp AB), varav det första sysselsätter honom till fullo. Han jobbar där med rekrytering av legitimerade lärare samt rektorer till skolor runt om i Sverige. 
Lär känna Emil närmare här
 


BOSSE AHNEGÅRD

Vice ordförande

Bosse har varit en passionerad jazzdiggare sen uppväxten i Hedemora. Passionen ledde till strategiska bosättningar: bodde under studietiden i Stockholm 150 m från Gyllene Cirkeln och bor idag 200 meter från Fasching.
Han har varit medlem i Faschings Vänner sedan föreningen startade 1989 och aktiv i styrelsen i både Fasching Musikproduktion AB och Faschings Vänner sedan 2003.
Läs känna Bosse närmare härHASSE LEHTO

Kassör 

Hasses jazzintresse började, hur konstigt det än kan låta, på ungdomsgården Kingside på 
Kungsholmen i slutet av 50-talet. Där spelade ofta popband, typ Violents etc och Hasse blev då väldigt fascinerad av trummor. I realskolan spelade en av klasskamraterna tenorsax och när han fick höra om Hasses intresse för trummor, kom han en dag med en skiva och sade: Gillar du trummor skall du lyssna på denna.  Det var ”The Hawk Talks” med Louis Bellson. Det blev inkörsporten till jazzen. 
Lär känna Hasse närmare här


 
HANS NILSSON

Ledamot

Hans har så länge han kan minnas, varit en hängiven lyssnare. Under barndomen i Västervik drabbades han av långa och djupa perioder av, i kronologisk ordning, ABBA, Kiss, Adam and the Ants och the Clash till dess att han, i början av 80-
talet, helt snöade in på elektroniska band som Kraftwerk, Ultravox och DEVO. En kort period av blues ledde till att han började upptäcka all den rock (av olika hårdhetsgrader) som han missat under sin synt-askes.
Lär känna Hans närmare här
 


LARS OLSSON

Ledamot

Lars började spela trummor i tidiga tonåren och tillsammans med några entusiaster skapades en septett - likt Dompan m.fl. på 1950-talet. Gruppen köpte fina arr. av bl.a. Jan Johansson och Gösta Theselius och åkte under helgerna runt och spelade i folkparker och på andra dansställen i Dalarna.
Efter studenten blev det det en karriär som flygofficer och trumspelet upphörde. Dock inte passionen för jazz och annan bra musik.
Lär känna Lars närmare här
 


JARI RUSANEN

Ledamot

Jari lyssnar på mycket jazz och går ofta på konserter. Den första idolen som öppnade intresset till jazzens värld var Miles Davis. Intresset för jazzplattor från 50- och 60-talen håller i sig än idag, men Jari håller sig ständigt uppdaterad med dagens jazzutbud. Jari flyttade till Sverige från Finland i slutet av 80-talet för att plugga stats
kunskap vid Uppsala universitet och kom där i kontakt med jazzen för första gången via jazzintresserade kompisar. Första kontakt med Fasching blev en konsert under det tidiga 90-talet under Vattenfestivalen. 
Lär känna Jari närmare här
 


ANDREA WESTER
Ledamot


 

Ett musikstycke som tar Andrea med storm och som aldrig går ur tiden är det klassiska introt i ”Feeling Good” med Nina Simone. Andrea har alltid haft en fot i poppen och en fot i jazzen. Det är tack vare pappa som jazzen gjort tidigt intåg, där hon tidigt influerades av världskända jazzmusiker, hemma i den lilla byn utanför Örnsköldsvik. I Faschings vänner vill hon bidra med att öka antalet ungas engagemang genom medlemskap och visa på att jazz mer än något vi konsumerar, det är en livsstil.  Lär känna Andrea närmare här


ÅSA SJÖWALL 

Ledamot

Musiken öppnade nya världar för Åsa från tidig ålder. Från klassisk musik och progg i barndomshemmet, över engelsk pop under 80-talet så landade hon till slut stadigt i RnB, soul och funk som ung vuxen. En låtskrivare, musiker och artist som dock slår allt och alla är Prince. Hon har ägnat sig åt taffligt tvärflöjtsspel i Kommunala musikskolan, sur sång som övningsobjekt på KMH och banalt basspel i det mindre kända bandet Ryt-musarna (ett band med uteslutande kvinnliga kärnämneslärare från musikgymnasiet Rytmus). 

Efter nästan 20 år som gymnasielärare på framför allt Rytmus ägnar sig Åsa sedan 2015 åt att skriva läromedel och som skolbyråkrat ta fram kompetensutveckling för lärare. Vid sidan om detta håller hon hälsofrämjande kurser i ACT och biblioterapi. 

Åsa hoppas att hon som styrelsemedlem i Faschings vänner kan bidra till att jazzens alla förgreningar, både musikaliskt och geografiskt, får fortsätta pulsera på Kungsgatan 63. Lär känna Åsa närmare här

 

 

HENRIK SJÖBERG 
Ledamot
 


 

styrelsen_faschingsvänner_2023.jpg

Bild: fasching.se

medlemsavgiften
Om Klubben Fasching
Vår historia
Stipendium
Styrelsen
Stadgar
bottom of page