top of page
  • Eva Kubatzki

Tack till alla Faschings Vänner för köp av en ny Steinwayflygel 🎹❤️


Den 3 februari firar vi köpet av en ny flygel med konserten Steinway x 2 med både den nya och den gamla flygeln på scenen. Fyra av Sveriges mest framstående pianister bjuder på både soloframträdanden likväl som duopiano och kanske fyrhänt - Elise Einarsdotter, Monica Dominique, Britta Virves och Lars Jansson. Det blir garantert en fantastisk och minnesvärd musikupplevelse! Du har väl inte missat att köpa konsertbiljett?!

Nu auktionerar Fasching ut den gamla flygeln och skriver i dagens pressrelease:


Efter drygt 30 år har det blivit dags att köpa ny flygel till den anrika jazzklubben Fasching och auktionera ut den gamla. Ett stycke jazzhistoria, som använts under 5000 konserter och trakterats av några av jazzens största, är nu till salu.


1991 gjorde den då ganska nystartade föreningen, tillika nya delägaren i Fasching, Faschings Vänner ett stort arbete med att via donationer finansiera en ny flygel till Fasching. Det instrument man hade var inte i ett sådant skick att man kunde låta världspianister spela på det vilket medförde att man fick hyra en extern flygel när tex Chick Corea kom på besök. Föreningen ”sålde” tangenter på den nya flygeln till privatpersoner för att kunna köpa det förstklassiga instrumentet – en Steinway B211. Uppskattningsvis har ca 5000 konserter spelats på Faschings flygel sen dess och många av världens främsta jazzpianister har suttit vid tangenterna. Över 30 år senare har det återigen blivit dags att uppgradera och investera i en ny Steinwayflygel, även denna gång finansierad och donerad av Faschings Vänner i en grandios gest till klubben. I samband med nyförvärvet kommer Faschings ”gamla” flygel auktioneras ut till högstbjudande. Den som har möjlighet (och ett stort vardagsrum) kan köpa sig ett stycke jazzhistoria i ett instrument som har mycket kvar att ge. Bland de hundratals pianister som spelat på flygeln under konsert på Fasching kan nämnas Herbie Hancock, McCoy Tyner, Jon Batiste, George Duke, Chick Corea, Carla Bley, Joe Sample, Abdullah Ibrahim, Cecil Taylor, Esbjörn Svensson, Eliane Elias, Joe Zawinul, Brad Mehldau, Robert Glasper, Diana Krall – listan på stora jazzpianister som trakterat detta instrument är svindlande. En affisch med prominenta pianister som spelat på på flygeln medföljer köpet.

Auktionen äger rum på Faschings hemsida mellan 18 januari kl 12.00 och 1 februari kl 12.00. Bud läggs genom att mejla till flygel@fasching.se Observera att alla bud är bindande. Buden publiceras anonymt på Faschings hemsida kontinuerligt med tiden för det senast lagda budets mejl publicerat tillsammans med budet. Följ auktionen på https://www.fasching.se/flygelauktion/

46 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page