top of page
  • Bo Ahnegård/Eva Kubatzki

Magnifik konsert med Helen Sung Trio på Fasching den 6 okt


Måtte det inte gå 6 år igen innan vi får lyssna mera på den fantastiska pianissan Helen Sung. Detta var en önskan från många i Faschingpubliken som hade hennes besök 2016 i gott minne och i torsdags kunde konstatera att deras förväntningar snarare överträffades när Helen, med ursprung från Kina men sen länge bosatt i Houston, Texas, besökte oss igen med sina triograbbar, Josh Ginsburg på bas och Kush Abadey på trummor.

Helen angav kvällens ton redan i inledningsnumret A Grand Night For Swinging – en låt av Helens pianomusikföredöme Dr Billy Taylor. Detta sade Helen vara konsertens enda låt komponerad av en man. Kvällens tema skulle bli jazz komponerad av kvinnor och det blev en hel radda med sådana: Mary Lou Williams, Marian McPartland, Toshiko Akiyoshi, Geri Allen m.fl. Den sistnämnda Geri Allens låtbidrag var Feed For Fire som var en god allitterär karakterisering av den musikaliska hetta som musikerna bjöd. Publiken var entusiastisk och fick ett extranummer, en riktig bravuruppvisning av den klassiskt skolade Helen Sung i Chic Coreas Armando’s Rhumba som sammansmälte jazz och klassiskt. Och därmed blev det ytterligare en manlig kompositör till slut. Dags att börja längta efter hennes nästa besök!

Helen Sung gjorde trevliga presentationer under konserten och berömde generöst och ofta sina medspelare Josh Ginsburg och Kuch Abadey.

Pianisten Britta Virves och trummisen Jonas Bäckman lyssnade först på Helen Sung en stund för att senare delta i torsdagskvällens jam. Fotografen som så spänstigt rörde sig framför scenen heter Ira Bilyk och är från Ukraina. Kolla dricksglaset som hon håller framför linsen för att få fina effekter på fotografierna.

Det blev ett glatt möte mellan pianogiganterna Helen och Amaro Freitas från Brasilien som hade en spelning kvällen efter på Fasching. I bakgrunden ljudmästare Pawel Lucki. Till höger Bosse Ahnegård, v ordf i Faschings Vänförening, i samspråk med Helen.

Förutom fantastisk konserter är trivselfaktorn mycket hög på Fasching tack vare alla trevliga och vänliga medarbetare. I kassan träffade vi denna kväll Meflah och Sebastian, i köket Marcus Larsson och Jocke Sandhagen och till höger i bild restaurangchef Christian Åslund som förutom dryckes- och matservering hann sköta lite andra jobb under konserten.

Jon Forsgren och Eddi Ali såg till att vi fick lite gott i glasen!

Det var en torsdagkväll vilket betyder jamkväll på Fasching i foajébaren efter konsertslut, ikväll med bla Britta Virves och Jonas Bäckman.

28 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page