top of page
  • Tommy Larsson/Jari Rusanen/Eva Kubatzki

Klang- och jubelfest och ett stycke jazzhistoria pĂ„ Fasching đŸŽ¶đŸŽčđŸŽ¶đŸŽč


Efter 31 Ă„r var det dags att ta farvĂ€l av den Steinwayflygel B211 som 1991 köptes av den dĂ„ ganska nystartade vĂ€nföreningen med hjĂ€lp av ett stort arbete och donationer. Fredag kvĂ€ll den 3 februari var det Ă„ter dags att vĂ€lkomna en ny Steinwayflygel av samma modell - Ă€ven denna gĂ„ng finansierad med hjĂ€lp av Faschings VĂ€nner, som tack vare ett rekordstort antal medlemmar, i skrivande stund drygt 2900, har möjlighet att stödja Fasching med inköpet. Tack, tack alla FaschingvĂ€nner - kĂ€nn er extra stolta för investeringen pĂ„ vĂ„r egen och en av vĂ€rldens finaste jazzklubbar! 🙏

Fasching var sĂ„ klart fullsatt till sista plats denna historiska kvĂ€ll. Bland besökarna syntes förutom nuvarande styrelse i Faschings VĂ€nner med ordförande Emil Breman, Ă€ven tidigare ordförande Eva Nikell, Hans-Olov Öberg och Tommy Larsson. FrĂ„n pianisten, bandledaren och jazzkrysskonstruktören Tommy fick vi nedanstĂ„ende betraktelse frĂ„n kvĂ€llen.

”Med tvĂ„ flyglar pĂ„ scen och fyra fantastiska pianister i antĂ„gande kan man inte annat Ă€n att kĂ€nna en spĂ€nd förvĂ€ntan. Den gamla flygeln skall snart bĂ€ras ut och den nya ska fylla tomrummet. Men innan den bĂ€rs ut skall den förmedla sina sista toner pĂ„ Fasching. Ett fullpackat Fasching vĂ€ntar andaktsfullt med ett visst sorl som blir till en kaskad av ljud nĂ€r tvĂ„ pianister Ă€ntrar scenen - Monica Dominique och Elise Einarsdotter. NĂ„gra spröda toner i diskanten pĂ„ den nya flygeln klingar ut. FĂ„r hjĂ€lp av nĂ„gra djupa bastoner med klang som bĂ€r. Sedan bĂ€r det av i ett hiskeligt tempo med fyrhĂ€ndigt spel, ett antal sidbyten med underbara tolkningar av Claire de lune, TillĂ€gnan och All the things youÂŽre och ett flertal fantastiska egna kompositioner. NĂ€rvaro, spelglĂ€dje och djĂ€rva utspel. ApplĂ„derna efter kvĂ€llens första set ville aldrig ta slut.

Efter paus och ett kortvarigt flĂ€ktpĂ„slag var det dags för tvĂ„ nya pianister att inta scenen - Britta Virves och Lars Jansson. Britta, en nytĂ€nd stjĂ€rna pĂ„ jazzhimlen och Lars, ett sĂ€kert kort. Enligt uppgift hade de skickat noter till varandra och testat flyglarna under en halvtimme för spelningen. Det mĂ€rktes inte. Musiken flödade utan begrĂ€nsningar och med en sĂ€llspord intensitet. Återigen spelglĂ€dje i första rummet och musikalisk virtuositet. Spel pĂ„ strĂ€ngarna och viftande med notblad som susade uppskattades av publiken. Vi fick bl a höra Brittas fina Downtown och Lars underbara hyllning till sitt barnbarn Hilda i Hilda smiles och mĂ„nga andra fantastiska kompositioner under kvĂ€llen.

Som FaschingvĂ€n och tidigare ordförande kĂ€nner jag mig mer Ă€n nöjd med allt det som en vĂ€nförening kan bidra med, och det jag fick uppleva denna fantastiska och historiska kvĂ€ll pĂ„ Fasching. En av de största för min del!”

Tack för fint referat Tommy!

Faschings VD Eric Birath hÀlsade vÀlkommen, berÀttade lite om flygeln frÄn 1991, vilka pianogiganter som spelat pÄ Fasching och gratulerade den nye Àgaren Timo Haukka till köpet efter en spÀnnande auktion pÄ Faschings webbsida. Vidare berÀttade Eric att alla som stannade kvar efter konserten skulle kunna följa flygelns avfÀrd frÄn Fasching. Vi stannande och dokumenterade sÄ klart - det kÀndes allt lite sorgligt att skiljas frÄn trotjÀnaren.

Publikbilder med bla Faschings VĂ€nners styrelse.

FaschingvÀnnen Henrik Sjöberg fick en pratstund med pianostÀmmare Jussi Karjalainen som vÄrdat den bortauktionerade flygeln i nÀrmare 30 Är. Till höger Eric och ytterligare en pianostÀmmare - Jonas Köhler som arbetar pÄ Kungliga Musikhögskolan och Kulturhuset.

Tre av kvÀllens pianister minglar och firar lite efter konserten. Till höger Britta Virves i bild tillsammans med Bosse AhnegÄrd och Eva Schöld frÄn Faschings VÀnners styrelse och Faschings bolagsstyrelse. Till vÀnster Elise Einarsdotter och Monica Dominique.

MĂ„nga följde arbetet med nedmonteringen av flygeln, bla restaurangchef Christer Åslund och Anna Lithell i servisen.

Vana transportörer fixade lastningen högljutt pÄhejade av en skara konsertbesökare och tillströmmande nattklubbsgÀster till Afterglow.

Har ni tÀnkt pÄ att baren till vÀnster efter entrén till konsertlokalen rymmer en förvaringsplats till flygeln? Om inte - kolla vid nÀsta besök! Baren Àr förlÀngd och snillrikt byggd som formen av en flygel! Och dÀr tronar nu en ny Steinway modell B211, serienummer 617149. Ljudtekniker Pawel Lucki, Floor Manager Sanna Hansson och Eric hjÀlptes Ät att rulla in flygeln. NÄgonting tog emot, det Àr Pawels fötter som sticker ut under flygeln nÀr han ÄtgÀrdade.


Vi sÀger lycka till med skötseln - eller vÄrden - till Faschings pianostÀmmare Ove Blomqvist och stort tack till Elise, Monica, Britta och Lars som gav oss en oförglömlig invigningskonsert! Ni var först och pÄbörjade ett nytt kapitel i Faschings historia.


262 visningar

Senaste inlÀgg

Visa alla

ÅRSMÖTE

Comentarios


bottom of page